Hukum Wanita Islam Berkhatan atau Bersunat.. Tak Payah Sunat Pon Boleh..??
Tahukah anda tentang hukum Pemotongan Genitalia Wanita (Female Genital Mutilation) atau lebih dikenali dengan panggilan "bersunat untuk wanita"..

"Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-86 yang bersidang pada 21 - 23 April 2009 telah membincangkan Hukum Pemotongan Genitalia Wanita (Female Genital Mutilation). Muzakarah telah memutuskan bahawa amalan berkhatan bagi wanita adalah sebahagian daripada syiar Islam yang perlu dilaksanakan oleh umat Islam. Walau bagaimanapun, Islam juga amat mementingkan keselamatan umatnya dan memberikan kelonggaran sekiranya sesuatu amalan atau perbuatan itu boleh mendatangkan kemudharatan pada diri.Sehubungan itu, selaras dengan pandangan Jumhur Ulama’, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa hukum berkhatan bagi wanita adalah wajib. Walau bagaimanapun, sekiranya ia boleh membawa kemudharatan pada diri, maka ia perlu dielakkan."

Untuk keterangan dan hujah bagi fatwa ini baca disini : http://penselburuk2b.blogspot.com/2012/10/hukum-pemotongan-genitalia-wanita.html

Semoga anda akan mendapat penjelasan yang lebih baik tentang fatwa ini.. 


No comments:

Powered by Blogger.