Inilah hidangan istimewa semasa lawatan Jelajah Anak Malaysia Kenyalang 2.0 ke kilang sagu di Mukah. Memang nampak ngeri dan menggelikan tetapi bila dah dimakan rasanya tidaklah seperti yang digambarkan malahan lebih enak bila digoreng bersama dengan bawang dan cili.
Tetapi dalam sedap-sedap tu ada juga yang tak berani nak makan dan ada yang sampai termuntah..
|
Lead Marshal tak sanggup nak makan |
|
KPO yang nakal masih tidak mengalah mengajak Lead Marshal makan |
|
Last Car Marshal pun tak berani makan rupanya.. hahahaha |
PROSES BUAT TEPUNG SAGU
Konvoi Jelajah Anak Malaysia kenyalang 2.0 amat bertuah diberi kesempatan untuk melihat sendiri bagaimana tepung sagu di proses dari mula hingga menjadi tepung sagu dann dari tepung sagu itulah ia pula diproses menjadi makanan yang enak seperti Tabaloi.
|
Batang Sagu dalam proses mengopek kulitnya |
|
Tauke kilang memberi penerangan tentang proses membuat tepung sagu |
|
Daripada batang sagu setelah dikisar menjadi halus |
|
Peserta jelajah diberi penerangan satu persatu mengenai proses membuat tepung sagu |
|
Tepung sagu yang sudah siap diproses mejadi makanan yang enak |
|
Tepung sagu sudah menjadi Tebaloi yang separuh siap |
|
Tebaloi siap dibungkus dalam kotak untuk pasaran |
Lawatan ke Kilan Sagu dan Kilang Tebaloi memang menyeronokkan dan akan menjadi kenangan yang indah buat peserta..
No comments:
Post a Comment