14 March 2013

#JelajahAnakMalaysia Ulat Sagu Makanan Istimewa dan Enak


Inilah hidangan istimewa semasa lawatan Jelajah Anak Malaysia Kenyalang 2.0 ke kilang sagu di Mukah. Memang nampak ngeri dan menggelikan tetapi bila dah dimakan rasanya tidaklah seperti yang digambarkan malahan lebih enak bila digoreng bersama dengan bawang dan cili.

Tetapi dalam sedap-sedap tu ada juga yang tak berani nak makan dan ada yang sampai termuntah..

Lead Marshal tak sanggup nak makan
KPO yang nakal masih tidak mengalah mengajak Lead Marshal makan
Last Car Marshal pun tak berani makan rupanya.. hahahaha

PROSES BUAT TEPUNG SAGU


Konvoi Jelajah Anak Malaysia kenyalang 2.0 amat bertuah diberi kesempatan untuk melihat sendiri bagaimana tepung sagu di proses dari mula hingga menjadi tepung sagu dann dari tepung sagu itulah ia pula diproses menjadi makanan yang enak seperti Tabaloi.

Batang Sagu dalam proses mengopek kulitnya
Tauke kilang memberi penerangan tentang proses membuat tepung sagu
Daripada batang sagu setelah dikisar menjadi halus
Peserta jelajah diberi penerangan satu persatu mengenai proses membuat tepung sagu
Tepung sagu yang sudah siap diproses mejadi makanan yang enak
Tepung sagu sudah menjadi Tebaloi yang separuh siap
Tebaloi siap dibungkus dalam kotak untuk pasaran


Lawatan ke Kilan Sagu dan Kilang Tebaloi memang menyeronokkan dan akan menjadi kenangan yang indah buat peserta..



No comments:

Know us

Our Team

Video of the Day

Contact us

Name

Email *

Message *