Rakyat Selangor Derhaka Pada Sultannya Siapakah Yang Akan Menggerakkannya?


Kemelut Menteri Besar Selangor hampir sudah sampai ke hujungnya apabila DYMM Tuanku Sultan Selangor dikatakan sudahpun memanggil tiga calon yang difikirkan sesuai oleh Istana.

Menurut sumber, satu majlis angkat sumpah akan didakan bagi melantik Menteri Besar Selangor yang baru bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim yang telah memegang jawatan itu sejak dua penggal yang lalu.

Laporan The Star Online hari ini menyebut, Iskandar Samad, Dr Ahmad Yunus Hairi dan Azmin Ali hadir dalam sesi temuduga berasingan yang diadakan dalam tempoh seminggu lalu.

Laporan yang memetik sumber tidak dinamakan itu turut menyenaraikan nama anggota panel temuduga berkenaan - Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamed Khusrin Munawi, penasihat undang-undang negeri, Datuk Nik Suhaimi Nik Sulaiman serta dua anggota Majlis DiRaja.

Menurut portal itu lagi, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut dimaklumkan mengenai temuduga tersebut oleh timbalan presidennya, Azmin Ali dan laporan itu juga mendakwa Anwar sudahpun menerima perkembangan tersebut secara positif dan akur untuk “melupakan perkara itu”.

Perkara itu dinafikan sumber PKR yang menyebut, mesyuarat biro politik pada malam tadi hanya membincangkan mengenai senario yang mungkin berlaku sekiranya sultan Selangor benar-benar berhasrat agar Azmin dipilih menjadi MB.

“Keputusan semalam hanya untuk mempertegas pilihan yang dibuat sebelum ini iaitu Wan Azizah sebagai menteri besar,” kata anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR.

Cakap-cakap yang mendakwa PKR bersetuju dengan pelantikan Azmin itu timbul susulan kenyataan beberapa pengikut Azmin diTwitter selepas mesyuarat pada malam tadi.

Maksudnya disini Anwar masih lagi tidak boleh menerima kenyataan bahawa Wan Azizah tidak diterima dan tidak akan menjadi Menteri Besar Selangor yang baru.

Jika benar akan ada perlantikan dan Angkat Sumpah pada hari Selasa itu nanti, apakah yang akan Anwar lakukan?

Adakah akan berlaku lagi demonstrasi besar-besaran seperti yang biasa mereka lakukan?

Adakah akan ada “Rakyat Luar” Selangor yang akan menggerakkan penderhakaan Rakyat Selangor terhadap Sultannya nanti?No comments:

Powered by Blogger.