Kerajaan Negeri Selangor Abaikan Anak Muda, Gagal Bina Kemudahan Sesuai Aktiviti Lasak

Perlukah ada “Skate Park” atau Bahasa Melayunya “Taman Papan Selaju” di Kuala Selangor?

Gambar ini diambil oleh seorang rakan yang prihatin dengan minat dan keselamatan anak muda di kawasannya.

Permainan “Skateboard” adalah permainan sukan lasak yang diminati anak muda dari golongan yang gemarkan cabaran dan diketahui hari ini anak muda memang mahu diri mereka dicabar bagi membuktikan kemampuan meraka.

Gambar tersebut diambil di jalan-jalan sekitar Saujana Utama dalam daerah Kuala Selangor.

Mereka didapati bermain di tepi jalan, koridor kedai, tepi longkang dan beberapa lagi lokasi bahaya yang memang menjadi pilihan mereka kerana sukan itu sendiri menuntut tempat-tempat yang berbahaya sebagai taman permainannya.

Walaupun begitu, bukankah lebih baik jika diadakan tempat rasmi bagi permainan mereka itu?

Menyediakan sebuah ‘Taman Permainan Papan Selaju” atau “Skate Park” boleh menjadikan aktiviti mereka itu lebih bermakna dan berfaedah.

Ibu bapa juga tidak bimbang jika anak mereka bermain di tempat yang sesuai dan terjamin keselamatannya.

PERANAN KERAJAAN NEGERI

Selangor yang terkenal sebagai sebuah negeri maju, kaya dan moden sepatutnya mengambil berat tentang hal ini.

Penyediaan kemudahan-kemudahan yang bersesuaian dengan aktiviti sukan dan riadah ini tidak boleh diletak ke tepi dalam menjadikan Negeri Selangor ini sebagai sebuah negeri yang maju dan berdaya saing.

Masalah sosial yang melampau dapat dibendung dengan menggalakkan anak muda bersukan dan ini menjadaikan mereka lebih focus kepada tanggungjawab mereka terutama dalam bidang pelajaran apabila masa lapang diisi dengan aktiviti-aktiviti berfaedah.

Bukan mahu membuat tuduhan tidak berasas tapi aku saya berpendapat “Kerajaan Negeri Selangor” hari ini gagal dalam melaksanakan tanggungjawab menyediakan kemudahan riadah yang sesuai terutama di kawasan pingir Bandar.

Sikap sambil lewa ini terbukti dengan kegagalan mereka menyelenggara kemudahan-kemudahan yang memang sudah sedia ada seperti gelanggang futsal yang dibina oleh kerajaan sebelumnya.
Futsal-futsal terbiar sampaikan kambing lembu sendiri tak berani nak masuk, dewan dan balairaya di kampung-kampung sampaikan penagih dadah yang tengah high takut nak buat port.

Ini bukan bahan gurauan atau cerita kelakar tetapi realiti bagaimana sebuah kerajaan negeri yang maju dan moden gagal menjaga amanah yang rakyat berikan ketika mereka dipilih menjadi pemimpin.


Jangan menuding jari kepada orang lain sebaliknya bantulah rakyat dengan peruntukan yang ada kerana peranan kerajaan negeri lebih besar kepada rakyat negerinya dan buktikan kepada masyarakat apa yang pernah dijanjikan akan ditunai dan bukan hanya retorik semata-mata.
Kerajaan Negeri Selangor Abaikan Anak Muda, Gagal Bina Kemudahan Sesuai Aktiviti Lasak Kerajaan Negeri Selangor Abaikan Anak Muda, Gagal Bina Kemudahan Sesuai Aktiviti Lasak Reviewed by Mind Blow on 5:46 pm Rating: 5

No comments

terkini