ISU GELANDANGAN @TengkuAdnanReal & "DAPUR SUP" ADA AGENDA TERSEMBUNYI.


Setelah membaca dan memeriksa beberapa perkara, saya dapati kisah Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mahu menutup 'Dapur Sup' yang memberi makan gelandangan di sekitar Bandar Kuala Lumpur adalah tidak benar.

Seingat saya Tengku Adnan tidak pernah mengatakan mahu menutup tetapi beliau menasihatkan agar aktiviti tersebut dialihkan ke kawasan yang lebih sesuai. Beliau meminta Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang menganjurkan berundur sekurang-kurangnya 2 kilometer dari kawasan Pusat Bandar. Jika ia dirasakan jauh, pihak penganjur boleh berbincang dengan DBKL dan saya
tidak rasa cadangan itu ditolak andai ia boleh memberi manfaat bagi kedua-dua belah pihak.

MENGAPA KUALA LUMPUR
Pokok kepada isu ini sebenarnya bukanlah 'Dapur Sup' yang memberi makan percuma tetapi lokasi yang mereka pilih. Jika benar-benar mahu membantu golongan yang memerlukan mengapa perlu buat di tengah bandar yang sesak? 

Tengku Adnan nafi arah tutup 'Dapur Sup'
Saya cuba berfikiran positif tetapi bila isu ini diperbesarkan hingga sudah lari dari tajuk sebenar, maka saya membuat kesimpulan ada agenda tersembunyai disebalik semua ini. 

Mereka seolah-olah mahu memburukkan imej Kuala Lumpur dengan memperlihatkan bandar tersebut dipenenuhi gelandangan dan peminta sedekah. Saya bukan mahu menghina tetapi saya mahu mengaitkan kedegilan mereka untuk memindahkan lokasi 'Dapur Sup' milik mereka ke tempat yang lebih sesuai tanpa mengganggu ketenteraman orang lain.

Tiada halangan untuk membuat kebaikan tetapi biarlah ianya dengan niat yang betul.

NGO DIRAGUI
Selain masalah berkeras untuk pindah ke lokasi lain, NGO-NGO yang terlibat juga diragui niat mereka. Daripada 12 NGO yang berdaftar dan dikesan DBKL, boleh dikatakan lebih separuh adalah NGO bukan Islam.  Apa niat dan tujuan sebenarnya mereka beria-ia memberi makanan kepada gelandangan yang kebanyakannya orang Islam.

Dari mana sumber kewangan mereka? Siapa yang beri dana? Makanan Halal atau tidak? dan banyak lagi yang boleh dipersoalkan.

Say bukan berniat untuk mencari salah sesiapa tetapi sekadar untuk memberi pandangan mengenai isu ini yang dilihat semakin jauh lari tajuk asalnya apabila serangan demi serangan dilemparkan kepada pihak kerajaan. Tidak terkecuali menteri Wilayah Persekutuan sendiri yang diserang secara peribadi.

Jadi, saya minta sahabat-sahabat untuk fikirkan dan menilai isu ini bukan hanya dari sudut sedekah tetapi ke sudut yang lebih luas iaitu niat dan agenda yang tersembunyi.

ISU GELANDANGAN @TengkuAdnanReal & "DAPUR SUP" ADA AGENDA TERSEMBUNYI. ISU GELANDANGAN @TengkuAdnanReal & "DAPUR SUP" ADA AGENDA TERSEMBUNYI. Reviewed by Mind Blow on 1:02 pm Rating: 5

No comments

terkini